EEN GEELTJE

VOOR IEDEREEN

Een Geeltje Voor Iedereen

geeltje01Zoals ik in mijn vorige stukje schreef heeft de kleur geel vele betekenissen. Afhankelijk van de cultuur en ervaring gaat dat van zonnig en vrolijk tot haat en ergernis. Geel is de kleur van Pasen, van de Chinese monarchie en van de waarschuwing voor de bij, de wesp en sommige slangen.

Grappig feit: geel gecombineerd met blauw komt wat goedkoop over. Door de winkelketen Zeeman wordt dit gebruikt om de consument te laten zien dat zij niet te veel vragen voor hun producten.

Iedereen heeft wel iets zwarts, wits en blauws in zijn of haar kast hangen. Neutrale kleuren die met veel andere kleuren gecombineerd kunnen worden. Maar ook geel is een kleur die met veel andere kleuren goed samen gaat. Tijdens een kleurenanalyse kijk ik vooral naar de ondertoon van de huid. Is deze geel, dan heb je te maken met een warmgekleurd lente- of herfsttype. Deze mensen kunnen het beste kleuren dragen met een warme, of gouden ondertoon om hun huid te laten stralen. Is de ondertoon van de huid blauw, dan spreken van een koelgekleurd type (nooit koel, dat vinden mensen om de een of andere reden nooit leuk klinken!) en dan heb je een zomer- of wintertype voor je. Deze mensen zien er met warme kleuren juist niet goed uit, zij doen het veel beter met koele kleuren die meer een zilveren ondertoon hebben.
geeltje02Als je hebt bepaald welk type iemand is, ga je aan de hand van de diverse sjaals kijken welke kleuren iemand flatteren en welke niet. Ik vraag dan vaak of mensen een voorkeur hebben voor een bepaalde kleur of juist een afkeer. Graag gebruik ik juist die sjaaltjes om ze te laten zien wat kleuren met ze kunnen doen.

Vaak geven mensen aan dat ze niets hebben met geel: ‘Geel is echt een kleur die ik niet kan dragen. Als ik geel draag, vragen mensen of ik ziek ben!’. Ik vind het dan ontzettend leuk om ze te laten zien dat er voor ieder (seizoens)type een kleur geel bestaat. Het lentetype staat een warm eigeel het mooiste. De zomer heeft de gedempte variant van citroengeel in haar collectie, we noemen dit dan zachtgeel. Ben je een herfstig type dan gebruik je het beste gedempte geelkleuren als honing- of mosterdgeel. Voor de wintertypes onder ons hebben we tenslotte het heldere citroengeel.

Zoals je in bijgaand overzicht kunt zien zijn er vele, vele verschillende nuances geel. Er is dus een geel voor iedereen. En als je de juiste kleur kiest, straal ook jij als een zonnetje!

Groetjes Patricia!
@JeMooisteZelf

geeltje03

You must belogged in to post a comment.