DE KLEUR

VAN ETEN

De kleur van eten

dekleurvaneten01Met een goede vriendin van mij die graag kookt, had ik het over kleuren (natuurlijk….) en over het effect dat kleur heeft op je eten. Ik las op de site van Leontien van Moorsel namelijk een leuk artikel over ‘Eten op kleur’. Elke kleur voeding is op haar manier goed voor ons lichaam.

Rood verwarmt en stimuleert
Bessen, appels, kidneybonen, vlees, tomaten en radijs zijn goed voor je nieren, blaas en spieren. Eet je echter teveel rood voedsel dan kan dat leiden tot boosheid, irritatie en hyperactiviteit.

Oranje versterkt, kalmeert en is eetlustbevorderend
Mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja en paprika zijn goed voor de benen, maag en de bloedsomloop. Oranje voedsel beschermt je tegen luchtvervuiling en de gevaarlijke uv-straling van de zon.

Geel harmoniseert, laxeert en reinigt
Gele linzen, bonen, granen, bananen, ananas, maïs en citroen zijn goed voor je maag, lever en zenuwstelsel. Het eten van geel voedsel werkt kalmerend en stimuleert geluk en welzijn.

Groen voedsel is kalmerend en rustgevend
Witte druiven, okra, koriander, erwten, bonen, komkommer, mungbonen en melkproducten zijn goed voor je oren, armen, spijsvertering en hart. Melk is ook een groen voedingsmiddel, omdat het de groene energie van gras bevat.

Blauw voedsel werkt antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend
Rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen en paddenstoelen bevorderen de slaap en zorgen voor ontspannen nachtrust zonder nachtmerries. Verder is blauw voedsel goed voor je mond, keel en luchtwegen.

Paars voedsel zet aan tot creativiteit en is antibacterieel
Aubergine, bieten, uien, kool en druiven zijn goed voor je hoofdhuid, haar en hypofyse. Paars voedsel is verweven met rood en blauw voedsel. Dat maakt het extra voedzaam.

Mijn vriendin krijgt elke week een biologisch groentepakket. Die week zaten daar paarse wortels in. Ik had ze nog nooit gezien maar zij wist me te vertellen dat wortels tot de middeleeuwen vaak paars of geel waren en uit Afghanistan en Turkije kwamen.

Op de website van het World Carrot Museum (ja, het bestaat echt!) kun je lezen dat Hollandse patriotten destijds vanuit de gele wortel de oranje hebben geteeld, door ze te kruisen met rode types die de stof bèta-caroteen bevatten, die voor de oranje kleur zorgt.

Nu had mijn vriendin het plan opgevat om wortelsoep te maken. Die soep heeft ze ook gemaakt maar ze voelde een enorme weerstand om ‘m te eten. Het zag eruit als een recept voor een Halloween-party zei ze… Ik kon me er iets bij voorstellen: een dieppaars soepje met een olieachtige glans erover…. Brrr. Ze bleef ervan griezelen. Uiteindelijk heeft ze met haar ogen dicht een hap genomen. De soep smaakte heerlijk. Met haar ogen gesloten heeft ze haar bord leeggegeten. De kinderen waren haar al voorgegaan. Die vonden het wel grappig, soep met zo’n aparte kleur. En moesten vooral lachen omdat mama er zo’n moeite mee had.

Wij vroegen ons af hoe dit nu komt. Je weet toch dat het wortelsoep is. Dus je zou denken: eet leeg dat bord. Zo werkt het echter niet dus. Ik zocht op internet en bleek niet de eerste met die vraag. Het blijkt heel simpel te zijn: het zit tussen je oren. Je bent gewend aan een combinatie van kleur en geur. Als die combinatie dan niet klopt, dan ontstaat er weerstand.

Zou dat dan ook verklaren waarom kinderen hier minder of geen last van hebben? Zijn zij misschien nog niet zo gewend aan die vaststaande combinaties als ‘sinaasappelsap is oranjegeel’ en ‘aubergine is paars’? Ik ga het nog eens verder onderzoeken.

Het grappige is dat dit hele kleurenverhaal nog verder gaat. Er is een onderzoek gedaan in Denemarken waarbij men mensen water te drinken gaf uit doorschijnende bakken die elk met een andere kleur licht werden beschenen. Het rare is dat mensen daarbij de verschillende kleuren ook verschillende smaken toedichtten. Groen vond men fris terwijl men rood zuur vond smaken. En dat terwijl het dus hetzelfde water was…

Grappig hoeveel kleur met je geest kunnen doen! En natuurlijk ook met je uiterlijk. Maar daarover later meer!

Ik wens je een fijne dag toe.

Groetjes, Patricia

@Jemooistezelf

You must belogged in to post a comment.