VLIEG MET ME MEE

NAAR DE REGENBOOG

Vlieg Met Me Mee Naar De Regenboog

regenboog01Als ik Paul de Leeuw op tv zie moet ik altijd denken aan dat vrolijke lied. Word jij ook zo ontzettend blij en gelukkig als je een regenboog ziet? Ik vind het elke keer weer een hartverwarmende ervaring. Wat een prachtig fenomeen is dat toch! Sinds de opkomst van social media, staat de regenboog voor mij ook symbool voor verbondenheid. Want hoe mooi is het om in mijn woonplaats te genieten van dit fenomeen en tegelijkertijd op Facebook foto’s van die zelfde regenboog te zien verschijnen, geplaatst door mensen die wel 10 kilometer bij mij vandaan wonen? Mijn enthousiasme straalde op mijn kinderen af toen we een tijdje geleden zelfs twee regenbogen zagen. Mijn zoontje is erg leergierig en vroeg hoe zo’n regenboog nou ontstaat? Ik heb het even opgezocht want ik wist het wel ongeveer, maar toch niet helemaal…

“De regenboog wordt natuurkundig verklaard door breking van zonlicht aan bolvormige regendruppels. De regenboog is daarom alleen waar te nemen als het tegelijkertijd regent en de zon schijnt. De plaats van de boog vinden we in de richting tegenovergesteld aan die van zon. De druppels mogen niet te klein zijn. Aan hele kleine druppels zoals aanwezig in mist of in wolken ontstaat geen regenboog. Een zonnestraal dringt een regendruppel binnen en wordt aan de achterzijde van de druppel gereflecteerd voor weer naar buiten te treden. Die reflectie is voor iedere kleur net onder een ander hoek waardoor het witte zonlicht in zijn kleuren uiteenvalt.”

Een regenboog bestaat uit zeven kleuren, te weten roodoranjegeelgroenblauwindigo en violet.

Rood is de kleur van de passie en de hartstocht maar ook van de woede, oorlog en onrust. Je slaapkamer in deze kleur schilderen kan dus taferelen a la 50 tinten geven maar ook zorgen voor een echtscheiding! Rood is een opvallende kleur. De Amsterdamse wallen staan bij toeristen bekend als ‘the red light-district’. Over de hele wereld voeren brandweer en politie de kleur rood in hun logo.

Oranje is de kleur van de creativiteit, de overvloed en het feest. De kleur helpt goed tegen depressie en neerslachtigheid. Voor ons Nederlanders verwijst de kleur natuurlijk ook naar ons koningshuis. Wist je dat onze Nederlandse vlag in eerste instantie oranje/wit/blauw van kleur was? Pas in 1937 werd de Nederlandse driekleur rood, wit, blauw aangenomen bij Koninklijk Besluit.

Geel staat natuurlijk voor zonneschijn en energie, maar ook voor haat. Niet voor niets ergert men zich ‘groen en geel’. In combinatie met zwart geeft geel een waarschuwing aan. Denk aan slangen en bijen. En als je oogwit of huidskleur geel is, dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de huisarts.

Groen staat voor hoop, vrede en frisheid. Grappig: nooduitgangen zijn vaak in de kleur groen uitgevoerd. Yoghurt zit ook in een groen pak, in tegenstelling tot melk (blauw), karnemelk (rood) en vla (geel). Nooit over nagedacht maar nu ik het zo lees weet ik dat het klopt. Wie zou dat nu bedacht hebben? En waarom? Misschien volgt het antwoord daarop een volgende keer!

Blauw dan. Wordt vooral positief gezien als zuivere en pure kleur (iemand op zijn blauwe ogen geloven). In het buitenland heeft het ook een wat minder vrolijke insteek zoals de blues-muziek al aangeeft (melancholie). Van de blauwe knoop zijn betekent dat je uit principiële redenen geen alcohol drinkt. En heb jij je wel eens gerealiseerd dat melkchocolade altijd in een blauwe verpakking zit? Ik niet, maar ik lust dan ook liever puur. En dat zit dan weer in een rood omhulseltje.

Indigo is een vrij onbekende kleur. We kennen het vooral van de kleurstof die gebruikt wordt voor jeans. Isaac Newton heeft deze kleur aan het spectrum toegevoegd omdat hij alle kleuren verbond met een hemellichaam. Opvallend is dat veel mensen niet in staat zijn om deze kleur te onderscheiden van blauw en violet.

En dan violet, de kleur die aan de rand van de regenboog ligt, precies tegenover rood. Violet wordt vaak in één adem genoemd met paars, purper en lila. Violet staat voor mij gelijk aan spiritualiteit, mystiek en bewustzijn. Violet is een mengkleur van blauw en rood, dus een mooie combinatie van mannelijk (rood) en vrouwelijk (blauw). Ik trek graag een tarotkaart met paars erop, dat betekent dat ik me evenwichtig voel.

Hopelijk vond je het leuk om wat meer te lezen over de regenboog en haar kleuren.
Wil je misschien eens advies over kleuren of styling, dan kun je altijd contact opnemen met me.

Groetjes, Patricia
@JeMooisteZelf

regenboog02

You must belogged in to post a comment.