Kleuren en tarotkaarten

Een van mijn hobby’s is het leggen van tarotkaarten. Samen met mijn vriendin zit ik regelmatig als ‘De dames van Glazen Bol.com’ op een markt met onze kaarten. Opvallend is dat er tijdens zo’n markt of event vaak dezelfde kaarten getrokken worden. En alhoewel we van te voren duidelijk aangeven dat we de toekomst niet kunnen voorspellen, stelt men ons toch de meest privacygevoelige vragen. Op nummer 1 staat toch wel de vraag ‘krijg ik snel/ooit een nieuwe relatie’. Daarnaast komen er veel vragen over werk en gezondheid voorbij. Nogmaals, wij weten daar ook het antwoord niet op. Maar we kunnen wel de kaarten verduidelijken die onze bezoekers zelf trekken. kleuren en tarotkaarten01

Het spel bestaat uit 22 Grote Arcana-  en 56 Kleine Arcana-kaarten. Uitgaande van de wet van de synchroniciteit  (synchroniciteit is het zogenaamde toeval dat geen toeval is. Gebeurtenissen en voorvallen die precies op het juiste moment gebeuren, waardoor de eigen bestemming een nieuwe impuls krijgt) gaan wij ervan uit dat men op dat moment juist die kaarten trekt die voor die persoon van belang zijn. De opmerking: ‘dat is toevallig!’ of ‘daar zat ik net aan te denken’ is dus niet zo vreemd. Waar je mee bezig bent, dat valt je op en dat komt naar je toe.

Je kunt tarotkaarten op verschillende manieren uitleggen. Mijn vriendin Linda en ik hebben ieder onze eigen methode en grappig genoeg sluiten die naadloos op elkaar aan. Linda heeft een theoretische achtergrond en ik een meer intuïtieve. Daarbij kijk je naar het getal van de tarotkaart naar het element, naar de plaats in de legging, naar symbolen, figuren, kleuren etc. Werkelijk niets staat er op zonder reden. Het gaat te ver om alle symbolen vandaag hier te bespreken. Daarom hou ik het maar bij de kleuren, aangezien dat nu eenmaal hetgene is waar ik me als kleurspecialiste graag mee bezig houd.

Een van de meest beangstigende kaarten vindt men vaak de Duivel, nummer 15 van de Grote Arcana. De achtergrond van deze kaart is zwart. Op de kaart staat een sinister uitziend figuur met hoorns en vleugels. In zijn hand heeft hij een brandende toorts. De twee mensen op de voorgrond zijn geketend aan het blok waarop de Duivel zit. Voor veel mensen is dit een moeilijke kaart om te trekken. Het zwarte wordt gezien als slecht, terwijl de kleur zwart alleen maar staat voor het niets, voor onwetendheid, duisternis en al het geheimzinnige. In dit geval staat de zwarte kleur voor angsten, angsten die zich aan je opdringen en waarmee je aan de slag moet. Of je nu wilt of niet. Belangrijk is om je te realiseren dat dit gaat over je ‘binnenwereld’. Deze kaart geeft beslist niet aan dat heel je leven op zijn kop komt te staan. De omgeving is veilig, daarom kun je aan je gedachten, angsten en gevoelens werken.

Een hele mooie verstilde kaart is nummer 9 van de Grote Arcana, de Kluizenaar. De kaart toont vele verschillende tinten grijs. Alleen het lichtje in het lantaarntje is geel van kleur. Een beetje een saaie kaart, zo op het eerste gezicht. Maar ook deze kaart heeft vele verborgen betekenissen. De Kluizenaar trek je vaak als je op een punt in je leven bent beland waarbij het tijd is voor rust en contemplatie. Het gaat daarbij vooral om rust op het geestelijke vlak. Het feit dat er totaal geen rood voorkomt in de kaart, geeft aan dat de Kluizenaar een geestelijke figuur is.  De gele ster staat voor creativiteit, stralende energie en kosmische krachten. De kleur geel hoort bij de toekomst. De kaart geeft daarom aan dat er na een periode van rust nemen en dicht bij jezelf blijven, een stralende toekomst op je wacht. Ik leg het vaak zo uit dat dat lichtje je ‘innerlijk weten’ is. Even dichtbij jezelf blijven en je ver houden van de drukte in de buitenwereld, wil niet zeggen dat je al je kennis en ervaring kwijt bent. Je kunt zo weer instappen als je dat wilt. Alles wat je hebt vergaard in het verleden blijft bij je.

Bokalen 10, een kaart uit de Kleine Arcana, vind ik zelf een echte feelgood-kaart. Je ziet een stel met dansende kinderen. Boven hen, in een regenboog, de 10 bokalen: het ideaal is gevonden. De kleuren van de regenboog, rood, geel en blauw staan voor een completering. Blauw is de kleur van het verleden, rood van het heden en geel van de toekomst. Alles komt zo bij elkaar. De mensen dragen kleding in dezelfde primaire kleuren. De combinatie van verstand (rood), gevoel (blauw) en creativiteit (geel) kan een mens heel ver brengen. De bokalen vormen een mooie boog. De kinderen maken een ronde-dansje. Alles is rond en dat geeft een compleet gevoel. Je hebt bereikt wat je wilde bereiken. Maar wat nu? Bokalen 10 is de laatste kaart die betrekking heeft op ontwikkelingen die je door kunt maken op het emotionele vlak. Na bokalen volgen de zwaarden, de kaarten die gaan over het verstand, het nemen van beslissingen (knopen doorhakken doe je immers het makkelijkste met een zwaard). Alles wijst er op dat deze euforie maar tijdelijk is, een regenboog is immers maar heel soms te zien en is er altijd maar kort. Je kunt echter wel streven naar ultiem geluk. Daarom trek je deze kaart. Om je bewust te worden van wat jou een goed gevoel geeft.

Kaart nummer 1 van de grote Arcana, de Magiër is een hele kleurrijke kaart. De gele achtergrond geeft meteen een positief, warm en energiek gevoel. De Magiër verbindt het geestelijke (wit) met de materie (rood). Het witte onderkleed geeft aan dat degene die deze kaart trekt wijsheden bezig en geestelijke vermogens heeft. Maar de kleur rood is aards, mannelijk en staat voor het heden. De bloeiende witte lelies en rode rozen tonen dat de . De Magiër staat voor een nieuw begin, voor het scheppen van je eigen leven. Eigenlijk dus niet zo heel veel anders dan de Duivel, alleen de manier waarop verschilt nogal. Daar waar je bij de Duivel niet veel keus hebt, laat de Magiër je zien dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt. Als je de stap maar durft te zetten.onden. De kleuren van de regenboog, rood, geel en blauw staan voor een completering. Blauw is de kleur van het verleden, rood van het heden en geel van de toekomst. Alles komt zo bij elkaar. De mensen dragen kleding in dezelfde primaire kleuren. De combinatie van verstand (rood), gevoel (blauw) en creativiteit (geel) kan een mens heel ver brengen. De bokalen vormen een mooie boog. De kinderen maken een ronde-dansje. Alles is rond en dat geeft een compleet gevoel. Je hebt bereikt wat je wilde bereiken. Maar wat nu? Bokalen 10 is de laatste kaart die betrekking heeft op ontwikkelingen die je door kunt maken op het emotionele vlak. Na bokalen volgen de zwaarden, de kaarten die gaan over het verstand, het nemen van beslissingen (knopen doorhakken doe je immers het makkelijkste met een zwaard). Alles wijst er op dat deze euforie maar tijdelijk is, een regenboog is immers maar heel soms te zien en is er altijd maar kort. Je kunt echter wel streven naar ultiem geluk. Daarom trek je deze kaart. Om je bewust te worden van wat jou een goed gevoel geeft. Kleuren en de tarokaarten04

Natuurlijk zou ik je graag alle kaarten verduidelijken maar daarvoor biedt deze blog geen ruimte. Mocht je meer informatie willen hebben over de tarotkaarten en hun symbolen of ben je geïnteresseerd in een reading en woon je in de omgeving van Eindhoven, dan kan de website van mijn vriendin je misschien verder helpen: www.tarotstudio.nl.

Later dit jaar zijn we weer te vinden op de Feelgood Market in Eindhoven, wie weet zie ik je daar!

Fijne dag,

Patricia

@Jemooistezelf

You must belogged in to post a comment.